Ölçü Aleti Kullanımı Resimli Anlatım
Ölçü aletlerinin genel olarak yapısını anlatmak gerekirse;
Resimde de görüldüğü üzere ölçü aletimizin özelliklerine göre gerekli olan problar ve ölçüm teçhizatları kutu içeriğinde mevcuttur. Piyasada en çok kullanılan UNI-T marka UT33-C model cihaz üzerinden devam edecek olursak,
Cihazımızın sol girişini amper ölçmek için,
Orta girişini (+) değerler için,
Sağ girişini ise (-) değerler için kullanıyoruz.
Ölçü aleti ile DC Voltaj Ölçümü
DC voltaj ölçümü için ölçü aletinin kademe kısmı V (düz çizgi/kesik çizgi) kademe bölümündeki ölçeceğimiz voltaj değerine getirilir. Kırmızı probu ölçüm yapacağımız cihazın (+) çıkışına, siyah probumuzu ise (-) çıkışına bağlayarak ekranda ölçüm sonucumuzu görebiliriz. Siyah probu (+) çıkışına kırmızı probu ise (-) çıkışına bağlarsak ekrandaki değerimizin önünde (–) işaretini görürüz.
* Ekranda “1” değerini görüyorsak ölçü aletinin değer kademesini ölçeceğimiz voltajın bir üst seviyesine getirmemiz gerekmektedir.
Ölçü aleti ile AC Voltaj Ölçümü
AC voltaj ölçümü için ölçü aletinin kademe kısmı V (dalgalı çizgi) kademe bölümündeki ölçeceğimiz voltaj değerine getirilir. Kırmızı ve siyah probu ölçüm yapacağımız cihazın çıkışlarına bağlayarak ekranda ölçüm sonucumuzu görebiliriz. 220V elektrik ölçümü yapabilmek için ölçü aletimizin değeri 500V olarak seçilmelidir.
Ölçü Aleti ile Kısa Devre Kontrolü
Genelde arıza tespiti için ölçü aletinin kısa devre özelliği kullanılır. Ölçü aletinin kademe seçicisi diyot işaretinin üzerine getirildiğinde aletinin prob uçları birbirine değdirilirse kısa devre olduğunu belirten sesi duyarız. Ölçü aletinin kısa devre kontrolü ile hem diyotların sağlamlığını hem de sahada iletişim hatlarında bulunan kısa devreleri veya açık/kapalı devrelerin kontrolünü yapabiliriz.